Recente concert-fragmenten

'Nucleus' staat voor het begrip 'kern.' We vormen een compact kern-ensemble van drie musici en brengen als trio een programma met louter snaarinstrumenten. In een grotere bezetting treden wij op met zang en/of slagwerk.

Informatie/boekingen: Juun Voorhoeve 06 22542315 email: Juun Voorhoeve

Hier onder informatie over onze muziek en over de instrumenten.

Instrumenten Juun Voorhoeve

Drie pijlers waarop onze muziek staat: Allereerst de polyfonie: de kunst van het in elkaar vlechten van verschillende stemmen. Een techniek die in zwang was tussen 1500 en 1650.

Vervolgens de Spaanse volksmuziek uit de tijd van Philips IV en V opgetekend door gitarist Gaspar Sanz, de gitarist en harpist Lucas Ruiz de Ribayaz en gitarist Santiago De Murcia.

Als derde de ballades, instrumentaal of met zang. Stukken over de liefde: liefde tot God, moeder-kind, hoofse liefde, sensualiteit, verliefd, bedrogen, onteerd, stervend aan... door componisten uit alle tijden: van Purcell tot Rodrigo en de Falla.

De basis van Nucleus wordt gevormd door snaarinstrumenten met fretten of 'bündes'. Heel in het kort kun je stellen dat deze instrumenten hun basis hebben in de luit en de gitaar. Van de hoog gestemde renaissancegitaar en de wat lagere barokgitaar die met de vingers werden getokkeld, kwam er langzamerhand ook een gestreken versie die zich ontwikkelde tot viola da gamba. De getokkelde gitaar en de gestreken viola da gamba bestaan naast elkaar. Ze zijn in kwarten gestemd in tegenstelling tot de vioolfamilie die altijd in kwinten wordt gestemd.

Binnen de gamba's bestaat er een hele familie, van groot naar klein:

1.de violone of 'double bass' gestemd in G

2.de bas gestemd in D

3.de alt/tenor in G (een octaaf hoger dan nr. 1)

4.de discant in D (een octaaf hoger dan nr. 2) Deze staat niet afgebeeld op de foto.

'Muziek voor hoofd en hart'

n/a

n/a